پرش به محتوا پرش به سایدبار پرش به فوتر

تاریخچه هوش مصنوعی، سفری شگفت انگیز از 1900 تا 2024

تاریخچه هوش مصنوعی و نحوه پیدایش آن

هوش مصنوعی یا (Artificial Intelligence) AI از جدیدترین و جذاب ترین موضوعات حوزه فناوری است که این روزها سروصدای زیادی بپا کرده است. اما هوش مصنوعی چیست؟ تاریخچه هوش مصنوعی به چه زمانی برمی گردد؟ هوش مصنوعی در نتیجه مطالعه الگوهای مغز و تجزیه و تحلیل فرایند شناختی و با هدف مکانیزه کردن فرایندهای فکری انسان ساخته شد. هدف از ساخت هوش مصنوعی، تولید ربات هایی است که مانند ذهن انسان توانایی تفکر هوشمندانه داشته باشند. هوش مصنوعی با یادگیری تجربیات گذشته، قادر به انجام فعالیت های شبه انسانی با دقت و اثربخشی بیشتری است.

جالب است بدانید تاریخچه هوش مصنوعی به دوران باستان برمی گردد که برای نخستین بار وسیله ای مکانیکی به نام اتومات ساخته شد. این وسیله برای حرکت کردن به دخالت انسان نیاز نداشت.

با این حال تاریخچه هوش مصنوعی از نظر مهمترین تحولاتی که در این حوزه ایجاد شد، به ابتدای دهه 1900 مربوط است. در ادامه به بررسی تحولات هوش مصنوعی در بازه های زمانی مختلف می پردازیم.

تاریخچه هوش مصنوعی از 1900 تا 1993

نوآوری ها، ابداعات و یافته های جدید در حوزه هوش مصنوعی، طی سال ها این فناوری را به یک واقعیت ملموس و دست یافتنی تبدیل کرد. تلاش برای ساخت مغز مصنوعی، منجر به تولید اولین ربات در سال 1929 (توسط ماکوتو نیشیمورا) شد.

اختراع کامپیوتر دیجیتال آتاناسوف بری در دهه 1940، نتیجه تمایل انسان برای دستکاری و مکانیزه هوشمندانه و مصنوعی تفکر انسان بود. اصطلاح هوش مصنوعی در اواخر دهه 1950 توسط جان مک کارتی (نخستین سازنده هوش مصنوعی در تاریخ) ابداع شد.

دهه 1970 شاهد پیشرفت های بی نظیری در حوزه هوش مصنوعی بود که ساخت نخستین ربات انسان نما در ژاپن، مهمترین آنها است. رشد و پیشرفت هوش مصنوعی در دهه 1980 با سرعت بیشتری اتفاق افتاد. ساخت نخستین سیستم خبره (XCON)، اولین خودروی بدون راننده و اولین سیستم مشاوره مدیریتی استراتژی از جمله دستاوردهای هوش مصنوعی در این دهه هستند.

هوش مصنوعی برنامه ریزی درسی را با ابزار های قدرتمند و رایگان تجربه کنید!

تاریخچه هوش مصنوعی از 1993 تا 2011

از مهمترین دستاوردهای هوش مصنوعی طی سال های 1993 تا 2011 می توان به نخستین سیستم هوش مصنوعی (که توانست یک شطرنج باز حرفه ای را شکست دهد)، اولین ربات با توانایی شبیه سازی احساسات انسانی، اولین دستیار مجازی (سیری)، اولین جاروبرقی هوشمند (رومبا) و اولین نرم افزار تشخیص گفتار در رایانه های ویندوزی اشاره کرد. استفاده توییتر، نتفلیکس و فیس بوک از هوش مصنوعی، فرود دو مریخ نورد (فرصت و کنجکاوی) روی مریخ و راه اندازی Xbox 360 Kinect، از دیگر تحولات این بازه زمانی است.

تاریخچه هوش مصنوعی از 2011 تاکنون

ساخت اولین ربات انسان نما (سوفیا)، برنامه ریزی دو چت ربات هوش مصنوعی توسط فیس بوک برای مکالمه و مذاکره، پیروزی هوش مصنوعی چینی (علی بابا) در آزمون خواندن و درک مطلب در برابر هوش انسان، عملکرد بهتر هوش مصنوعی آلفا استار گوگل در بازی ویدیویی StarCraft 2، آغاز آزمایش بتای GPT-3 و توسعه DALL-E برای پردازش و درک تصاویر و تولید زیرنویس های دقیق، مهمترین تحولات هوش مصنوعی از سال 2012 تاکنون هستند.

خلق تصاویر با هوش مصنوعی Dall-E + آموزش کار با ابزار!

تاریخچه هوش مصنوعی و نحوه پیدایش آن

انواع هوش مصنوعی

هوش مصنوعی با توجه به قابلیت ها، به موارد زیر تقسیم بندی می شود:

انواع هوش مصنوعی توضیحات مثال
هوش مصنوعی محدود (Narrow AI) برای انجام یک کار خاص طراحی شده است. دستیارهای صوتی مانند سیری و الکسا، سیستم‌های تشخیص چهره، موتورهای جستجو
هوش مصنوعی عمومی (General AI) توانایی انجام هر کاری که یک انسان می‌تواند انجام دهد را دارد. هنوز به صورت کامل تحقق نیافته است.
ابر هوش مصنوعی (Superintelligence) هوش مصنوعی که از انسان هوشمندتر است. یک مفهوم نظری و آینده‌نگر

 

هوش مصنوعی گوگل؛ قابلیت ها و نحوه استفاده از جمینای را یاد بگیر!

تاریخچه هوش مصنوعی

با توجه به کارکرد، انواع هوش مصنوعی را می توان در دسته های زیر قرار داد:

  • نظریه محدود شده (Limited Theory): این نوع هوش مصنوعی دارای حافظه کوتاه مدت بوده و با یادگیری از داده های گذشته تصمیم می گیرد. البته امکان بایگانی داده های گذشته را ندارد. از این تکنولوژی در خودروهای فاقد راننده استفاده می شود.
  • ماشین های واکنشی (Reactive Machined): ماشین انفعالی یا واکنشی اولین شکل هوش مصنوعی است که با استفاده از داده های حاضر، به درک دنیای پیرامون پرداخته و به آن واکنش نشان می دهد. این هوش مصنوعی قابلیت یادگیری از اقدامات قبلی و ارتقای خود را ندارد.
  • نظریه ذهن (Theory of Mind): این هوش مصنوعی فعلا تنها یک نظریه تکامل نیافته است که به بیان امکان تغییر رفتارها و احساسات توسط اشیا و افراد موجود در محیط می پردازد.
  • خودآگاهی (Self-Awareness): این هوش مصنوعی هم فعلا تنها یک تئوری است. سیستم خودآگاه ضمن دارا بودن قابلیت درک حالت ها، عواطف، ویژگی ها، احساسات و شرایط، امکان برانگیخته کردن نیازها، اعتقادات و عواطف را دارد.

انواع هوش مصنوعی

سازنده هوش مصنوعی کدام کشور است؟

در حال حاضر کشورهای متعددی در حال توسعه و گسترش حوزه هوش مصنوعی هستند. کشور آمریکا یکی از پیشگامان این حوزه است که امکانات و فرصت های زیادی را برای تحقیقات و پژوهش های این حوزه در اختیار بخش دولتی و خصوصی قرار داده است.

چین از دیگر کشورهای پیشتاز در حوزه هوش مصنوعی است که سرمایه کلانی را به این بخش اختصاص داده است. از دیگر کشورهایی که در حال توسعه هوش مصنوعی هستند می توان به آلمان، فرانسه، اسرائیل، سنگاپور، کره جنوبی، کانادا، انگلیس، کره جنوبی، روسیه و ژاپن اشاره کرد.

تاریخچه هوش مصنوعی در ایران

هوش مصنوعی در ایران هم مانند بسیاری از کشورها به سرعت جایگاه خود را پیدا کرد. به طوری که امروزه مشاغل زیادی توسط هوش مصنوعی در ایران ایجاد شده و افراد زیادی از این حوزه کسب درآمد می کنند. از مصادیق استفاده از هوش مصنوعی در ایران می توان به حوزه رباتیک و احراز هویت از طریق نمایش چهره در سیستم های بانکی اشاره کرد. هرچند هوش مصنوعی هنور در ایران از گرایشات شبکه و نرم افزار ضعیف تر عمل می کند، اما در آینده شاهد گسترش بازار کار این حوزه در کشورمان خواهیم بود.

سازنده هوش مصنوعی کدام کشور است؟

هوش مصنوعی در سال‌‌های آینده

با مطالعه تاریخچه هوش مصنوعی، متوجه می شویم که این فناوری شگفت انگیز با سرعت حیرت آوری در حال پیشرفت است. به طوری که هر روز اخبار جدیدی از تحولات آن در ابعاد و حوزه های گوناگون از اقتصاد گرفته تا سیاست به گوش می رسد. با این اوصاف می توان آینده ای را تصور کرد که هوش مصنوعی در کنار انسانها زندگی کند؛ به طوری که نتوان آنها را از انسان تشخیص داد. هوش مصنوعی در آینده چیزی بسیار فراتر از یک فناوی خواهد بود و این پتانسیل را دارد که بسیاری از مشاغل خطرناک، سخت گیرانه و کسل کننده را از دوش انسان بردارد.

در آینده ربات های انسان نما با دقت فوق العاده بالایی حرکات، رفتار، گفتار و حتی لحن و لهجه را تقلید خواهند کرد. حمل و نقل، هوش مصنوعی در پزشکی، هوش مصنوعی در آموزش، خدمات مالی و امنیت سایبری، از مهمترین حوزه هایی هستند که در آینده ای نه چندان دور شاهد تاثیرگذاری هوش مصنوعی بر آنها خواهیم بود. هوش مصنوعی همچنین باعث ایجاد فرصت های شغلی جدید و افزایش رشد اقتصادی می شود.

برای بهره مندی از قابلیت های بی نظیر انواع هوش مصنوعی از جمله CHAT GPT 4، می توانید از سایت چتینوو بازدید کرده و تنها با چند کلیک، اکانت هوش مصنوعی مورد نظر خود را خریداری کنید.

4.8/5 - (6 امتیاز)

5 نظر دادن

  • علی رضایی
    ارسال شده تیر 27, 1403 در 10:00

    تاریخچه هوش مصنوعی را به خوبی شرح دادید و خیلی به نظر من هوش مصنوعی جذاب و هیجان انگیز خواهد شد

    • نویسنده پست
      Admin
      ارسال شده تیر 27, 1403 در 10:15

      خوشحالیم که مفید بود براتون.
      مرسی از نظر خوب شما

  • دانیال بخشی
    ارسال شده تیر 27, 1403 در 10:03

    خیلی تاریخچه هوش مصنوعی برام جذاب بود و همچنین ویدیو خوبی که قرار دادید خیلی مفید بود، مرسی از چتینوو

  • سمیه حسینی
    ارسال شده تیر 27, 1403 در 10:11

    مطلب متفاوت و کاربردی بود و ما به خوبی با انواع هوش مصنوعی و تاریخچه ان آشنا شدیم

    • نویسنده پست
      Admin
      ارسال شده تیر 27, 1403 در 10:16

      سلام
      مرسی از نظر خوب شما

پیام بگذارید